Esitteet ja videot
International

Teksti: Jussi Knuuttila

Maatalouskesko on paininut pitkään murskeviljaruokinnan automatisoinnin kanssa. Nyt näyttää putken päästä valo pilkottavan.

Harvestoren ketjupurkain on niin raju rassi, että jäinenkin vilja, jopa murskevilja purkautuu varmasti. Ongelmana on ollut erityisesti märkä murskevilja. Sen erityispiirre on erittäin herkkä holvaantuminen, jopa pintoihin taikinoituminen.

Näin se nyt menee:

Tuorevilja murskataan Murska-valssimyllyllä ja nostetaan Mepu-läppäelevaattorilla ilmatiiviiseen Harvestore-tornisiiloon. Siilo puretaan Harvestore-ketjupurkaimella ja murskevilja siirretään Murska-suorasiirtokuljettimella 2,5 kuutiometrin Murska-syöttimeen.
Kosteusprosentti voi olla yli 45 prosenttia. Murska-syötin annostelee murskeviljan Mullerup M600HMG -ruokintarobottiin, joka on suunniteltu varta vasten märän viljan annosteluun. Annostelu perustuu punnitukseen. Toimivuus taataan erikoisrakenteisella säiliöllä. Sen seinämät ovat pystysuorat, kulmat on pyöristetty. Pohjalla edestakaisin liikkuva purkuruuvi tyhjentää leveäpohjaisen säiliön täysin. Perinteistä kartiopohjaa ei tarvita. Sikatilalla vilja annostellaan Weda-liemiruokkijaan. Mullerup-ruokintarobotti ja Weda-liemiruokkija jakavat märkäviljan tietokoneelle ohjelmoitujen jakoaikojen mukaan.
 

http://www.pellervo.fi/maatila/mp2_03/koneforum2.htm