Krossensileringen uppfanns för över 50 år sedan
Krossensilering av spannmål uppfanns hösten 1969 av Ylivieskaborna Aimo och Gunnar Korte. Deras spannmålstork hade gått sönder, men bröderna visste att fuktig spannmål kan lagras på samma sätt som vallfoder, om man först krossar det. Konserveringsmetoden hade uppfunnits och gjorts känd av nobelisten Artturi Ilmari Virtanen några årtionden tidigare, men tidigare hade metoden använts enbart för vallfoder. Eftersom det 1969 inte fanns presskvarnar att få beslöt bröderna sig för att bygga en sådan själv. Den första valskvarnen gjordes i samarbete med granngården. Aimo Kortteen Konepaja Oy fick sin början.
Att använda valskvarn under en rejält frostig höst räddade gården och det här lade man märke till på en liten ort. Bröderna fick beställningar av intresserade husbönder.
Maskinverkstadens försäljning utvecklades snabbt till hela Finland och exporten inleddes på 1980-talet till Sverige och Storbritannien. I dag används Murskas produkter i 40 länder. Den vackra och uppseendeväckande violetta färgen fick Murska i samarbete med ett erkänt finländskt designinstitut.
2017 skedde en generationsväxling i firman, då Aimos dotter Terhi blev chef för företaget.